#happening del còdol roig de Makapansgat.

2023.

En l’evolució humana hi ha un llindar enlluernador: el moment en què emergeix el pensament simbòlic i la seva socialització posterior. Aquests dos “momentums” són els punts nodals del procés d’humanització de l’èsser humà.

Eudald Carbonell, 2022.

El futur de la humanitat - Decàleg per a la supervivència de la nostra espècie, Ara Llibres

Document del #happening

Estiu 2023

ABSTRACT:

Happening en site-especific que per mitjà de la ceràmica enfronta un entorn entròpic (homo) vers la naturalesa creadora (no-homo) i generadora de formes. Des de la marbrera d’Els Ports, l’obra de Llort-Figuerola i el seu discurs, ens proposen transportar-nos col·lectivament a 3 milions d’anys endarrere, experimentant en col·lectivitat aquell primer “manuport” o “objet trouvé” que es van trobar els nostres ancestres més llunyans, l’Australopithecus Lucy i el còdol roig de Makapansgat.

 

PARAULES CLAU:

Land art, site-especific, marbrera, manuport, còdols, simbolisme, estètica, lucy, catarsi, discurs, temps, túnel, mimesi, art, prehistòria, evolució.

 

El document Makapansgat de Túnel del Temps, en .pdf cool

RESUM HAPPENING a la marbrera Renacimiento a Els Ports d’Horta de Sant Joan:

     Els Ports d’enguany han estat un punt d’inflexió en la meva obra versada al territori, on he realitzat tres happenings, per mitjà de la ceràmica i cordes de cànem. Una intervenció en site-especific, a la marbrera Renacimiento, en un entorn entròpic (homo) dins del Parc Natural d’Els Ports (no-homo).

    Vinc de manipular el residu del litoral Mediterrani, i m’endinso en un discurs on els elements naturals són la materialitat i símil de les forces tel·lúriques. Unes intervencions que refusen materials forans al site, res fora de lloc. Vinc del plàstic i vull esdevenir terra, roca, aigua, elements de naturalesa creadora i generadora de formes!

    El públic ha estat partícip en un enclavament singular, enmig la litoplatea clausurada, damunt dels còdols del Riu Sec, i envoltant dos cercles de 50 peces ceràmiques. Cadascú ha mullat l’objecte artístic trobat més antic del món, el còdol roig de Makapansgat[1], i posteriorment sentit els sons de fa 3 milions d’anys, recreant l’acció d’aquell/a homínid.

    Aquestes reproduccions fidels d’argila cuita sense esmaltar, s’expliquen als espectadors amb una petita presentació/discurs sobre l’experiència estètica i el pensament simbòlic. Per educar la mirada, hem de ser conscients d’aquesta, i en aquest cas ens servim de la prehistòria per esdevenir humans i aconseguir consciència d’espècie mitjançant una obra participativa on la ceràmica esdevé mecanisme i artefacte sonor que capacita la socialització col·lectiva escoltant la veu de la Terra.

Jordi Llort-Figuerola, juliol de 2023.

[1] El primer i més antic manuport és el còdol de Makapansgat (Makapansgat pebble en anglès), de jaspilita; SiO2 + Fe, O.

Trobada a Makapansgat, Sud-àfrica, i de fa 3.000.000 d’anys. I que els primers bípedes (Lucy), l’Homo Australopitecus (3.600.000 a.n.e.), que inicien la raça Habilis gràcies l’alliberació de les mans, i que desemboquen en l’Homo sapiens actual.

Localització de la marbrera i ruta amb els artistes:

marbrera
elsports

Els previs a l’edició VIII de land art:

La visita i ruta amb els artistes i el curador Sergi Quiñonero. Edició de l’any 2023, inici i final a la zona recreativa de La Franqueta, a Els Ports per Horta de Sant Joan.

ports
llibretes
llibretes

La localització de la cova, a Makapansgat Valley i l’exposició del còdol de jaspí roig:

 

Les dues imatges juntes fan reflexionar sobre la deslocalització de l’art i els Museus.

makapansgat
makapansgat

Galeria dels homínids:

Per entendre millor qui va trobar el còdol de Makapansgat, un australopitec com la Lucy.

Zona i diagrama/arbre, amb la Lucy i el nen de Tuang: