CRAI

Què tenen a veure el petroli, en Miró, unes càpsules del temps

i el Capità Enciam de TV3?

Cartell

L’artista guardonat l’any 2019 amb el Premi de Creació del Consell Comarcal del Tarragonès, Jordi Llort-Figuerola, inicia la seva tasca expositiva aquest 2022, entorn el plàstic del nostre litoral.

Recentment ha exposat #plasticfafastic a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, anteriorment al C.R.A.I. amb DISTOPIES DEL PLÀSTIC!, comissariada per Albert Macayacreada amb aquest residu que Jordi caça com un activista mediambiental incansable i penja a la xarxa d’Instagramers o Tiktokers.

 

Miró

L’exposició surfeja disciplines com la joieria (objet trouvé), l’assamblage de material reciclat, instal·lació i també performance a través del seu alter ego Plastic Hunter:

Super Janter
Logotips

Links d’articles d’Internet:

Entrevista Nació Digital

Entrevista Diari Més

Entrevista Info Camp

Entrevista Reus Digital

Entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona

Recull de Premsa de l’exposició al Centre de Recursos per a l’Aprenentage i la Investigació ( CRAI-URV):

Entrevista
Entrevista

ÀMBITS I DISTRIBUCIÓ DE L’EXPOSICIÓ

Desatrapant-nos de les xarxes de pesca que cal creuar per entrar a l’exposició, realitzarem un recorregut per diversos suports artístics, com l’art reciclat, amb una versió Tapís de Tarragona amb la tècnica de l’assemblage. La joieria també hi estarà present amb l’arqueologia del plàstic de les petites peces que anomeno Càpsules del Temps. Continuem amb altres disciplines, amb una instal·lació aèria amb pèl·lets de la platja (nurdles) i l’attrezzo del Super Plastic Hunter i els seus Video Arts. Petites escultures, ready-made, i màscares.

El Tapís de la Tarragona del 2022

Reinterpretació d’ “El tapís de Tarragona” amb assemblage de residus plàstics del litoral proper a Tarragona ciutat.

Acompanya l’obra una vitrina amb els esbossos previs i desenvolupament de la idea, tot realitzat a les llibretes que confecciona íntegrament l’artista i que porta per documentar el procés creatiu.

En l’obra de Royo i Miró, es tracta d’un paisatge de Mont-Roig del Camp, idíl·lic, amb Lluna, una nena (la filla de Miró) i un ocell com a cant a la vida.

En la interpretació de Llort el teixit ha passat a ser plàstic. La versió pren una dimensió d’instal·lació, amb l’ocell penjat, ocupant més d’un pla i amb tres pedals per accionar les llums interiors. Incorpora també diorames interactius i il·luminats amb leds, que expliquen l’argument que hi ha darrere d’aquesta obra i funcionen com a màquina del temps que ens mostra imatges del passat.

Tots els materials s’han enganxat amb pasta de relleu i pigment natural; i no pas amb silicona, per tal de minimitzar la petjada ecològica. Obra inèdita.

Els NURDLES com a petroli humà:

Llort-Figuerola realitza una instal·lació; l’AIR PELLETS, on plaques de pèl·lets de plàstic, mig fosos, pengen del sostre amb fils de nylon i filferro. Aquestes planxes emulen una marioneta antropomòrfica gegant, i l’espectador podrà contemplar-la passant per dins del mòbil de nurdles planxats tèrmicament.

Una escultura mòbil, que reutilitza els residus recollits i documentats per Good Karma Projects; organitzadora de populars events de neteja a la zona. El passat 13 de novembre de 2021, es van recollir 15,5 Kg. (800.000 pèl·lets, plàstic en matèria primera) a la platja de La Pineda (Zona Sud). 

Podeu visionar el vídeo de la clean up.

Les Càpsules del Temps:

L’ecosistema marí i el litoral actuen també com a càpsules del temps, i això ens proposa Llort-Figuerola, que porta anys d’activista mediambiental vers el litoral tarragoní. En les recollides, troba petits objectes que separa de la resta de residus, ja sigui per la seva antiguitat, formes, per tractar-se de freacks o per l’acció Ready Made de la imaginació del moment. Mesoplàstics que han estat caçats a la sorra i que desprenien una ànima única, enigmàtica, amb caràcter, desmarcant-se de la resta de deixalles.

A continuació els disposa flotant dins de motlles amb resina epoxi eco i pigments UV. També les ordena i presenta component paisatges, arquitectures, rituals, o simplement un joc entre la joieria i la relíquia.

Dins les vitrines del CRAI, algunes ens recorden monuments submergits o escultures grecoromanes trencades. Podria pensar-se, per exemple, en la Nina d’ivori, amb els braços i cames articulats, descoberta a l’interior del sarcòfag d’una nena a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, datada del segle III -IV dC.

Una denúncia mediambiental irònica, com un divertimento sumat a l’acció pública de Clean Up’s de platges i que s’exposen també per primer cop.

El fill del Capità Enciam de TV3:

S’exposa la disfressa de l’alter ego de l’artista, una indumentària de superheroi ecològic que es fa anomenar Plastic Hunter i ens ensenya a caçar les deixalles de les platges, amb un colador com a arma. Una vitrina contigua ho documenta juntament amb residus i altres estris de caça de microplàstics i mesoplàstics.

Al costat al costat, un vídeo editat de les seves accions performàntiques i mediambientals, ens reporten que Janter sempre està garbellant la sorra de la costa, de plàstics i altres contaminants, de Creixell fins a Cambrils, organitzant i participant en clean up’s i col·laborant amb plataformes mediambientals com SOS Costa Daurada i Salvem La Platja Llarga i el Bosc de La Marquesa i Good Karma.

ORGANITZA
ORGANITZA
COMISSARI

El docent de l’Aula

d’Art de la URV i

artista, Albert Macaya.

COL·LABORA

La plataforma GOOD KARMA PROJECTS.

PISCOLABIS

Cava gentilesa de la Bodega Gerard. Plaça del Fòrum, Tgn.