I’M NOT ONLY

A VISUAL ARTIST

     Llort-Figuerola de cognoms i van posar-me Jordi el dia del meu naixament, l’1 de març de 1977, el nom de pila és Gallus. Guardonat amb el Premi “Creació Anneus Florus 2019” del Consell Comarcal del Tarragonès, podeu definir-me com a artista multidisciplinari format en disseny, il·lustració i jardineria. L’Art  m’ha acompanyat des dels inicis, exterioritzant-se en l’artista visual que amenitzava els events i espais, i barrejant-ho durant anys amb producció cultural, ideant esdeveniments a Reus, Tarragona, Vilafranca i Amposta; com La Petonada, el Ciclops, La Baixada del Pajaritu, entre d’altres.

 

ESTUDIS

      Després de realitzar Batxillerat a l’Institut Pons d’Icart de Tarragona, faig una estada a Reus estudiant Jardineria a l’Escola d’Horticultura. Els anys 2000-2002 curso CFGS en Disseny Gràfic a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, posteriorment hi torno, i faig un CFGS d’Il·lustració el curs 2006-2008. L’any 2021 realitzo un Monogràfic de Ceràmica a l’EADT. Actualment estic cursant el Grau d’Arts a la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).UOC – Grau d’Arts

CV

Destacant creativament en la meva primera escolarització, els pares em porten al Taller de l’Abat de Tarragona de ben petit, per després ser alumne del pintor Baringo.

Format en gràfica i il·lustració, no he deixat mai d’exercir la pràctica artística! Ja amb 10 anys creava mòbils que penjava a classe mentre la mestra (Fina Figueres) em feia la foto a l’Escola Pràctiques de Tarragona.

Durant el Batxillerat m’involucro en el fenomen fanzine de Tarragona, creant amb els companys i companyes de BUP i la professora Maite Blay, el Fanzine Ariadna. Partícip també en fanzines com el Prometeo Moderno i  el Junkie Phython. 

Dissenyador gràfic, creatiu artístic i desenvolupador de productes per Borges Fruits Secs. Anys 2002-2004.

Gràfica publicitària, displays i realització de fotolits de bolígrafs i encenedors, per a Bic Graphic Europe. Anys 2005-2008.

 

GESTIÓ CULTURAL:

Sempre involucrat en el teixit associatiu de la ciutat; vocal d’Unesco Tarragona i expresident de l’Associació d’artistes de la Part Alta Tallers Oberts.

Tasques en gestió cultural i un dels tres fundadors de l’Associació Inout Produccions (anys 2003-2007).

Ideòleg i organitzador de la “La Baixada del Pajaritu”. Cursa d’andròmines del Carnaval de Tarragona. Organitzant-la durant 8 anys i en cedida actualment a l’Ajuntament de Tarragona.

Presidència de l’Associació Cultural Colla Pajaritu (anys 2007-2011).

Ideòleg i realitzador de “La Petonada Popular”. Organitzades cinc petonades per l’amor col·lectiu i la cultura del tacte. Tres edicions a la Rambla de Tarragona per Sant Jordi, anys 2003-2006. Una edició a la Plaça de La Font i un altre al Balcó del Mediterrani pel programa inaugural “De Divendres” de la TV3, any 2008.

Co-organitzador de 7 edicions de Ciclops, Mostra de Creadors Visuals.

Instal·lacions diverses al Parc Infantil de Nadal de l’Ajuntament de Tgn. Anys 2008-2009.

 

ACTIVISME:

En l’àmbit de l’activisme col·laboro amb plataformes, com “Salvem La Platja Llarga i ell Bosc de la Marquesa” des de l’any 2008. L’activisme social i mediambiental formen part de les meves temàtiques, experimentat amb múltiples suports; pintura, dibuix, il·lustració, instal·lació, land-art, art lumínic i visuals (VJ’ing i Diapos), video-art, art públic, ceràmica, gestió cultural. Sempre deixant pas a la màgia dels artefactes visuals, que incorporen diapositives d’arxiu domèstic, i la confecció de nano-diorames, dintre de caixes de fusta o dins de formes amb ceràmica. La sorpresa de l’escena dins l’espiell, retrats costumistes, un discurs que interactua amb l’espectador.

He impartit Tallers de dibuix, de llibrets d’artista i d’art reciclat per Ajuntaments i Associacions. He impartit tallers entorn les arts plàstiques i el dibuix, per Associacions Culturals com InOut, l’Associació Tallers Oberts o l’Artista va a l’Escola o entitats públiques com l’Ajuntament de Tarragona, i l’Ajuntament de Renau. Per escoles d’Art com l’Escola d’Art d’Amposta (ESARDI) o l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT), El Teler de Llum, i el Centre d’Art de Tarragona. I per Instituts com el de Torreforta o l’Escola EL Miracle i l’Escola Saavedra de Tarragona.

CINEMA:

Dibuixos pel documental “Dalí, emperador de l’acció”, co-produït amb TV3 i l’Aula de Cinema de la URV. Exposició al CERAP de Riudoms, any 2015.

Atrezzista a la pel·lícula “Los renglones torcidos de Dios” i ajudant d’art al curtmetratge “Veritas”.

DOCÈNCIA:

Formant part dels projectes de l’Artista va a l’Escola des de l’any 2014. Compagino l’obra amb la realització de tallers a les escoles amb el MAMT Pedagògic (Museu d’Art Contemporani de Tarragona), l’Artista va a l’Escola o el CRPT (Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès). Entre els que destaquen els de creació de motlles per ceràmica, o els de confecció de llibretes i cosits, tècniques d’educar la mirada i dibuix amb la modalitat D (hemisferi dret de la ment), tallers d’Art Reciclat a professorat, els realitzats entre la platja i l’aula, on s’apliquen protocols de detecció i manipulació de residus (CSIC) per realitzar unes fitxes científiques dels residus de les platges. També he realitzat nombrosos tallers de la Illa de plàstics, on els alumnes realitzen a la platja una gran mural amb forma d’illa, enganxant-hi els residus amb petjada 0.

Unint la ceràmica i l’assamblage de plàstics de la costa tarragonina, denunciant l’estat del litoral amb plasticitat i també amb les performances del seu alter ego; Super Plastic Hunter.

Instagram @llortfiguerolaTikTok d’art i activisme , ja que els de Facebook (#facebookbanned) m’han bloquejat el compte que tenia de l’any 2008… per defensar la causa dels #nurdles.

EXPOSICIONS i INSTAL·LACIONS
 • Exposició col·lectiva de land-art, Els Ports. Natura i Art 2023 (8a Edició). Al Parc Natural dels Ports, al municipi d’Horta de Sant Joan. Comissariat per Sergi Quiñonero. Realització d’un Happening el 7 de Maig de 2023.
 • Exposició col·lectiva 23/23 a la Nau Art Factory de l’Hospitalet de l’Infant. Maig de 2023.
 • Exposició permanent a Arte-Contemporary de La Ràpita, Al Delta de l’Ebre. Inici any 2022, resten les obres exposades en l’actual 2023.
 • Comissariat, juntament amb el fotògraf Pep Escoda, de la XIV Edició del Tallers Oberts. Part Alta de Tarragona, setembre de 2022.
 • Exposició individual Plastic fa fàstic a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. Març de 2022.
 • Exposició al CRAI (Centre de Recursos per l’Aprenentage i la Investigació) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Del 27 de gener fins el 28 de febrer de 2022.
 • Exposició col·lectiva a l’IMET (Institut Municipal d’Educació de Tarragona) per L’Artista va a l’Escola – Videoconferències a mestres. Del 3 de desembre del 2021 fins el 13 de febrer del 2022.
 • Exposició a Galeria Art Amill, de Vinyols i Els Arcs, (participació del crític i Doctorat en Art; Abel Figueres). Juny i juliol de 2021.
 • Col·lectiva al Sitges Reciclart 2020, amb el col·lectiu Drap-Art de Barcelona.
 • Col·lectiva dels finalistes i guanyadors de la Biennal d’Art 2019 al MAMT.
 • Exposició al Convent de les Arts, a Alcover (comissari Aleix Antillach). Novembre i desembre de 2019.
 • Exposició a l’Agro-Casal de Renau. Octubre 2019.
 • Exposició Homo Plasticus a l’Agro-Casal de Renau. Estiu, 2018.
 • Col·lectiva Art i Natura als Ports. Bosc de Paüls (comissariat per Sergi Quiñonero). Estiu, 2018.
 • Exposició a “Display, art mural al carrer”, a Tarragona. Primavera del 2018.
 • Col·laboració en el fanzineJunkie Python”. Diversos números de l’any 2017.
 • Exposició i realització del cartell de La Imaginada, Camp de Mart, any 2017.
 • Seleccionat pel Teler de Llum i l’Artista va a l’Escola (comissaris Jordi Abelló i Eloïsa Valero): Escola Saavedra de Tarragona, curs 2014-2015.
 • Exposició al CERAP de Riudoms. Dibuixos del documental “Dalí, emperador de l’acció”. Estiu del 2015.
 • Exposició al CRAI, Campus Universitari Catalunya, Universitat Rovira i Virgili de Tgn (comissaris Màrius Domingo i Pau López). Abril i maig de 2015.
 • Grafismes, animació i 3D fotogràfic del documental “Dalí…” en coproducció amb TV3 i l’Aula de Cinema de la URV (Comissariat per Jose Carlos Suárez). Setembre 2014.
 • Col·lectiva “Shikuarat, art urbà”. (Comissariat per Darío Cobacho) A la Sala Kesse de l’Ajuntament de Tarragona. Primavera 2014.
 • Col·lectiva “Dia de la Dona” (comissària Mayte Valero), al Pati Rei Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona. Any 2014.
 • Exposició i realització del cartell oficial del Carnaval de Tarragona, encàrrec de l’Ajuntament de Tarragona, Carnestoltes 2014.
 • Instal·lació “La caca d’or” per l’exposició “Poètiques de la resistència” (comissaris Rufino Mesa, Aureli Ruiz, etc.) a la Sala Fortuny de Reus, abril de 2014.
 • Col·lectiva Breathing time (comissariat per Aureli Ruiz). A la Sala Portal del Pardo, a El Vendrell
 • Exposició de llibres d’artista dins el marc “Breathing time”(comissariat Aureli Ruiz). al Centre de Lectura de Reus. Any 2013.
 • Exposició “Display, art mural al carrer”, (comissariat per Laboratori Visual). Carrers de Tarragona, octubre- desembre del 2012.
 • Exposició llibres d’artista i obra comissariada per l’Aula d’Art de la URV (comissariat Antonio Salcedo). Als Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. Estiu 2012.
 • Col·laboració en el fanzine Caldo de Cultivo”. Varis números, anys 2010-2011.
 • Exposició “Joves grillats”. Seleccionat per inaugurar la Sala Kesse de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona. Estiu 2011.
 • Col·lectiva del “Caldo de Cultivo”. Al Niu, espai artístic contemporani de Barcelona. Any 2009.
 • Col·lectiva al Pati Rei Jaume I (comissària Mayte Valero), de l’Ajuntament de Tarragona. Any 2009.
 • Instal·lació aèria amb boles reciclades per l’entrada del Parc de Nadal de Tarragona. Desembre de 2008.
 • Exposició col·lectiva SCAN 08 a l’espai Arxiu Rosselló Tarraco, Tarragona, abril de 2008.
 • Col·lectiva al Künstainer del Camp de Mart de Tarragona (comissària per Unai Reglero). Estiu 2008.
 • Col·lectiva de “Caldo de Cultivofanzine. A la l&B Gallery de Barcelona. Any 2008.
 • Exposició “Eros i Thanathos” al Centre Cultural de la plaça del Pallol de Tarragona. Any 2008.
 • Col·lectiva Sala Diputació de Tarragona. Any 2007.
 • Instal·lació de boles reciclades per la zona infantil del Parc de Nadal de Tarragona. Desembre de 2007.
 • Exposicions de cartells i flyers de la Baixada del Pajaritu amb col·laboració de l’Associació Inout Produccions, Tarragona 2003-2011.
 • Exposicions de cartells de La petonada, al Hall del Teatre Metropol. Associació Inout Produccions, Tarragona 2003-2006.
 • Instal·lacions i projeccions per la Mostra d’Arts Visuals Anys 2003-2007, a Reus i Tarragona.
 • Col·lectiva “Les danses de l’èxtasi”, (comissari Sergi Noguès). a la Sala Reus. Any 2003.
 • Col·lectiva a la Sala Escola Elisava del Poble Espanyol de Any 2001.
 • Col·laboració en fanzines de la ciutat de Tarragona; “Ariadna” (comissària Maite Blay) i “El Prometeo moderno” (comissaris Pupille). Anys 1994-1997.
TALLERS IMPARTITS
 • Realització de 3 tallers d’assemblage de plàstics contaminants, a l’Escola El Miracle, mural col·lectiu a la platja. L’Artista va a l’Escola i l’IMET; Institut Municipal d’Estudis de Tarragona, 2021.
 • Taller de postals de Nadal, Ajuntament de Renau (Tarragonès). Nadal 2020.
 • Taller sketchbook revel a la Plaça del Mercat de Tarragona. En qualitat d’artista convidat per l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona (EADT), dins les jornades Big Draw. 23 d’octubre de 2019.
 • Taller de dibuix amb la “Modalitat Dreta” destinat al professorat del CRPT (Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès). A l’IES Martí i Franquès, Tarragona. Any 2017.
 • Taller de llibres d’artista destinat al professorat del CRPT. Any 2017.
 • Taller d’street art dins del Off Tallers Oberts amb l’acció “La caca d’or”. Any 2016.
 • Taller de land artDiàleg als terrats”, missatges de desig als terrats de les comunitats veïnals mitjançant Google Earth. Intervenció realitzada al barri Parc Riuclar de Tarragona, any 2016.
 • Taller de creació de “Llibres d’artista” a l’Escola Saavedra de Tarragona, durant el curs 2014-2015. l’artista va a l’escola.
 • Taller de land art “Diàleg als terrats” a l’Institut Torreforta dins del Big Draw
 • Taller de dibuix “Assaborint l’Hemisferi Dret” al Fòrum de la Colònia de Tarraco, per Centre d’Art Tarragona, any 2014.
 • Taller de reciclatge i personatges al Festival Minipop 2012.
 • Taller Big Draw Tarragona dins del projecte d’art urbà Display. Any 2012.
 • Taller de dibuix “Modalitat D” dins de les activitats d’estiu de l’Ajuntament de Tarragona, Kata
 • Taller de vídeoart de l’Strobe Festival a ESARDI (Escola d’Art de la Diputació), Amposta 2005.
 • Taller de dibuix amb l’Hemisferi Dret del cervell. Al Flam Festival, de l’Ajuntament de Vilafranca 2005.
PREMIS
 • Premi a la creació Lucius Anneus Florus. Premi del Consell Comarcal del Tarragonès, any 2019.
 • Finalista de la Biennal d’Art MAMT 2019, Museu d’Art Modern de Tarragona.
 • Cartell oficial del Carnaval. Ajuntament de Tarragona, any 2014.
 • Premi “Trans-missions en residència“ del Teler de Llum (Centre d’Art de Tarragona) i Colectivo Kunstainer. Barri Parc RiuClar de Tarragona, 2014.
 • Premi “Irradiador” del Centre d’Art Tarragona, any 2012.
 • Premi “Territoris Creatius” del Cicle Art Emergent de la Generalitat de Catalunya, any 2011.
 • Premi Cicle Carello, Part Ata de Tarragona, any 2009.
 • Premis d’Art Efímer Repsol YPF 2009.
 • Premis d’Art Efímer Repsol YPF 2006.
 • Premis d’Art Efímer Repsol YPF 2005.